Skip to content

Makan Ulam-ulaman kampung

June 20, 2008

 Pucuku Gajus @ Ketereh

 

A :  Makan ulam tak?

B :  Tak… I prefer salad than ulam, salad you can add with mayonis, thousand island and it is fresh and healthy…

Jeruk

A :  Ok… ulam boleh juga dimakan dengan tempoyak, cencaluk, budu, kicap yang diperah limau dan sambal kacang.

B :  Is it healthy? Is it hygenic?  Is it easy to get them?

A.  Sudah tentu ianya menyihatkan.  Dan sudah tentu ianya bersih.  Ulam mudah diperolehi di pasar-pasar pagi, pasaraya dan pasar-pasar malam.  Malah ulam boleh didapati dibelakang rumah, tepi rumah dan kawasan kebun.  Lebih meyakinkan kalau tanam sendiri.

B.  Salad looks international and more modern than oulam, salad is well known all over the world, salad is the word for fresh vegetables taken raw.

A.  Ulam adalah makanan asli Melayu, lebih enak kalau ada banyak jenis lagi, ulam tak semestinya dimakan pagi, malah tengahari dan malam juga enak dimakan, tak susah nak sediakan ulam, begini langkahnya:- 1.  Petik 2. Basuh/Celur  3.  Hidang  4.  Makan senang je.  Enjoy gambar ulam-ulam nie bagi peminat-peminat salad.

Makan Tengahari 

seperkara lagi, kalau mat salleh ada coslaw – jangan kaget – kita ada kerabu..

 

 

Shahrose

sokong dan sertai “kempen makan & tanam ulam”

3 Comments leave one →
  1. July 10, 2008 10:48 am

    Bestnya tengok ulam2 tu. Tak boleh dapat kat sini.

  2. January 23, 2013 6:35 pm

    boleh saya tahu nama ulam gambar kedua ?

  3. shahrulpeshawar permalink*
    August 30, 2013 10:10 pm

    yang kedua tu Cik Sathiya ialah Jeruk Maman..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: